Co zakwasza
organizm?

Wiedza o zakwaszeniu

Jak się ochronić przed zakwaszeniem? Możemy na nie wpłynąć za pomocą odpowiedniej diety. Jedzenie może posiadać działanie kwasotwórcze lub zasadowe. Najważniejsze, to odpowiednio zbilansować dietę. Powinniśmy zachować równowagę kwasowo-zasadową, tak aby wartości odżywcze były dostarczane w prawidłowych dawkach.

Organizm człowieka radzi sobie z zakwaszeniem dzięki pierwiastkom takim jak wapń, sód, potas, magnez, które pobierane są z komórek. Niestety tkanki mogą ulec demineralizacji, jeśli organizm był długo zakwaszony. Ludzie borykający się z zakwaszeniem są narażeni na nowotwory, cierpią na bóle stawów, kości i zęby stają się słabsze, może pojawić się próchnica wypadają im włosy, kruszą paznokcie, szybciej pojawiają się zmarszczki.

Poza tym zakwaszeniu towarzyszą takie objawy jak ciągłe zmęczenie, spadek koncentracji, senność, bóle mięśni, głowy oraz można zauważyć problemy z nadwagą.

Dieta jest głównym czynnikiem wpływającym na zakwaszenie organizmu, ponieważ przez pokarmy dostarczamy do swojego ciała kwasy. Najbardziej zakwasza żywność pochodzenia zwierzęcego – mięso, ryby każdego rodzaju, jaja – czyli wszystkie źródła białka zwierzęcego.

produkty zakwaszające organizm

Działanie kwasotwórcze posiadają również produkty zbożowe takie jak pieczywo, makarony, kasze (oprócz jaglanej i gryczanej, które alkalizują organizm) i wyroby mleczne (oprócz samego mleka i śmietany), tj. jogurty, twarogi, kefiry, sery żółte i pleśniowe.

Powinniśmy także uważać na niektóre owoce (śliwki, żurawinę, jagody, itp.) i warzywa (na przykład strączkowe, jak soja czy groch).

Musimy mieć na uwadze również fakt, że niekorzystnie na nasze zdrowie działa stres. Oprócz zbilansowanej diety, powinniśmy pamiętać, aby prowadzić zdrowy tryb życia i unikać stresujących sytuacji.

Produkty zakwaszające organizm

W swojej codziennej diecie spożywamy produkty, które potrafią mocno zakwasić nasz organizm. Wbrew pozorom nie musi to być jedzenie o kwaśnym smaku. Przykładowo – cytryna, chociaż jest kwaśna, posiada działanie odkwaszające. Produkty, które są kwasotwórcze, posiadają bogactwo pierwiastków, takich jak chlor, siarka, fosfor, które nas zakwaszają. Jakich artykułów spożywczych należy unikać lub spożywać je w minimalnych ilościach? Na pewno należą do nich cukier i produkty, które cukier zawierają (czyli wszystkie słodycze), sztuczne słodziki, kakao, czekolady różnego rodzaju, używki takie jak papierosy, alkohol, a nawet czarna herbata oraz kawa. Do mocno zakwaszającej żywności należy również mięso, głównie wieprzowina i wołowina, a także biała mąka, produkty z białej mąki, biały ryż, drożdże, sól oraz sery żółte.

Do produktów o średnim działaniu kwasotwórczym możemy zaliczyć chleb żytni i pełnoziarnisty, płatki zbożowe, ryż brązowy, orzeszki ziemne, margarynę, a także piwo. Artykuły spożywcze, które słabo zakwaszają organizm to: twaróg, kasza gryczana, otręby, orzechy laskowe, nerkowce - z orzechów i nasion jedynie migdały nie zakwaszają. Neutralizujące pH działanie posiadają, m.in.: fruktoza, pistacje, makaron sojowy.

KUP JUŻ TERAZ
INNOWACYJNY SUPLEMENT DIETY

ProSlimer

ProSlimer®

Suplement Diety
60 kapsułek

Zobacz już teraz

ProDeacid

ProDeacid®

Suplement Diety
60 kapsułek

Kup już teraz

ProRelaxin

ProRelaxin®

Suplement Diety
60 kapsułek

Zobacz już teraz