Dieta odkwaszająca

Wiedza o zakwaszeniu

Gdy dochodzi do zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej i w naszych orgnizmie pojawia się tzw. zakwaszenie organizmu dieta odkwaszająca staje się priorytetem. Jeżeli nie jest utrzymana na odpowiednim poziomie, dochodzi do ciągłego zakwaszania organizmu, które może skutkować wieloma dolegliwościami, a nawet poważnymi chorobami. Szacuje się, że około 85% ludzi boryka się obecnie z problemem, jakim jest zakwaszenie organizmu. Co właściwie ta dolegliwość dla naszego zdrowia oznacza? Chroniczne poczucie zmęczenia, zła kondycja włosów, skóry i paznokci, częste bóle i zawroty głowy, a także problemy ze stawami - to jedne z objawów tego stanu, który jest efektem nieprawidłowego odżywiania. Czy wobec tego istnieje właściwa dieta odkwaszająca organizm?

Zakwaszenie organizmu i dieta

Wpływ na równowagę kwasowo-zasadową organizmu ma głównie nasza dieta. Im więcej jest w niej produktów silnie zakwaszających, takich jak tłuste mięsa i nabiał, kofeina, alkohol, czy śmieciowe jedzenie, tym silniejsze jest prawdopodobieństwo nadwyżki podaży kwasów do naszego organizmu. Aby zapobiegać lub walczyć z zakwaszeniem organizmu, należy wystrzegać się spożywania dużej ilości produktów silnie zakwaszających. Powinniśmy również zmniejszyć ilość spożywanych produktów średnio kwasotwórczych, takich jak: płatki owsiane, makaron, ryż, mięso wieprzowe i wołowe, ryby, czy jaja. Należy zadbać o to, żeby stanowiły one około 20% spożywanego przez nas pokarmu. W zamian za to wybierajmy więcej produktów alkalizujących, czyli zasadotwórczych. Powinny one stanowić 75-80% naszej codziennej diety. Należą do nich przede wszystkim, warzywa, owoce i kasze. Szczególnie zalecane są buraki, marchew, czarne porzeczki, cytryny, arbuzy, wiśnie, śliwki, kiwi, gruszki, figi, daktyle, pietruszka, szparagi, rzeżucha oraz kasza jaglana. Musimy także pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Powinniśmy przyjmować około 2 litrów płynów dziennie. Ważny jest także sposób, w jaki spożywamy posiłki. Nie powinniśmy się przejadać, ani jeść w pośpiechu. Najlepiej spożywać niewielkie posiłki w stałych, w miarę regularnych porach.

dieta odkwaszająca

Dieta odkwaszająca organizm - jak skutecznie ułożyć jadłospis?

Coraz więcej osób boryka się z zakwaszeniem organizmu, które przynosi znaczne spustoszenie w ich organizmie. Dolegliwość tę najprościej zdefiniować jako stan, w którym dochodzi do dysfunkcji w równowadze kwasowo-zasadowej, czyli jednego z najważniejszych mechanizmów regulujących nasz ustrój. Dzięki równowadze kwasowo-zasadowej dochodzi do zachowania odpowiednich proporcji między kationami i anionami w płynach ustrojowych, a tym samym prawidłowego pH w organizmie.

Naturalne pH krwi wynosi 7,35-7,45, a więc jest lekko zasadowe. Niestety współczesny styl życia, który wiąże się z nieodpowiednią dietą i ciągłym stresem sprawiają, że równowaga ta zostaje zachwiana. Efektem tego są kwaśne pozostałości przemiany materii, które skutkują poważnym zmianom w metabolizmie oraz układzie odprnościowym.

Zakwaszanie organizmu może mieć silnie negatywny wpływ na nasze zdrowie oraz codzienne samopoczucie. Może prowadzić do zaburzeń enzymatycznych, agresywnego oddziaływania kwasów na tkanki i demineralizacji. Do najczęstszych objawów tej dolegliwości należą m.in. zmęczenie, depresja, drażliwość, zapalenie dziąseł, biegunka, migrujący ból stawów, nadciśnienie, częste infekcje, czy wypadanie włosów. Jak widać są one bardzo rozległe i mogą być spowodowane wieloma innymi czynnikami, warto więc skorzystać z metody kontroli, jaką jest pomiar pH krwi, gdyż zaburzenie jej odczynu dowodzi o nieprawidłowościach w równowadze kwasowo-zasadowej.

Zawsze jednak należy pamiętać, że to prawidłowy sposób odżywiania i właściwa suplementacja mają największy wpływ na kondycję zdrowotną człowieka. Kupowane przez nas produkty spożywcze, ze względu na ich skład, można podzielić na kwasotwórcze, zasadotwórczy oraz obojętne. W trakcie trawienia uwalniane są do organizmu aminokwasy, wolne kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne, monocukry, witaminy i składniki mineralne, które są następnie przez niego metabolizowane. To właśnie od tych przemian zależy, czy żywność działa kwasotwórczo, czy zasadotwórczo. Nietrudno więc domyślić się, że dieta bogata w wysoko przetworzone produkty, tłuste mięso i nabiał, czy zawierająca nadmierną ilość kofeiny i alkoholu skutkuje nadwyżką podaży kwasów do organizmu. Po jakie produkty warto więc sięgać, a tym samym jak ułożyć skuteczną dietę odkwaszającą organizm?

PH organizmu

Ph naszego organizmu powinno wynosić neutralną wartość około 7. Jego zakłócenie prowadzi do zachwiania wszystkich mechanizmów naszego organizmu. Jeżeli nasz organizm jest zakwaszony, możemy odczuwać między innymi przemęczenie i brak energii oraz bóle głowy, kręgosłupa, mięśni i stawów. Pojawiają się także kłopoty z utrzymaniem prawidłowej wagi i osłabienie włosów i paznokci. Nieleczone zakwaszenie organizmu może prowadzić między innymi do cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy, osteoporozy, nowotworów, albo depresji.

Dieta odkwaszająca organizm - klucz do zdrowia

Przystępując do ułożenia właściwego jadłospisu, który pozwoli nam odzyskać właściwą równowagę kwasowo-zasadową, nie należy zapominać także o odpowiednim nawodnieniu. W ciągu dnia powinniśmy przyjmować około 2 litrów wody. Kolejną ważną kwestią jest sposób przyjmowania posiłków, a więc unikanie jedzenia w pośpiechu oraz zadbanie o spożywanie pięciu niewielkich porcji o regularnych porach.

Kluczem do sukcesu w walce z zakwaszeniem jest oczywiście odpowiednio ułożona dieta, uboga w produkty silnie zakwaszające. Musimy również uważać na produkty średnio kwastotórcze, a więc m.in ryby, mięsko wieprzowe, ryż, czy makaron, które powinny stanowić tylko 20 % przyjmowanego pokarmu. W diecie odkwaszającej organizm należy postawić na produkty zasadotwórcze, zwane inaczej alkalizującymi.

Komponując codzienny jadłospis należy kierować się więc zasadą, iż warzywa i owoce powinny stanowić minimum 70% spożywanych produktów. Kolejnym cennym składnikiem, o którym należy pamiętać w trakcie gotowania jest kasza, zwłaszcza jaglana i gryczana. W trakcie przyrządzania jedzenia warto również zwrócić uwagę na to, w jaki sposób łączymy produkty, a tym samym, co spożywamy w trakcie jednego posiłku. Połączenie węglowodanów oraz białek, a więc produktów najbardziej kwasotwórczych jest więc w przypadku diety odkwaszającej organizm mało pożądane.

Zrezygnuj ze słodkich napojów, wysoko przetworzonej żywności oraz barów serwujących jedzenie typu fast food, na rzecz zdrowych, naturalnych składników. W sklepach sięgaj więc po pełne witamin buraki, marchew, czarną porzeczkę, cytrynę, grapefruita, wiśnie, śliwki, daktyle, arbuzy, szparagi, czy pietruszkę. Nie bój się jednak używać dużej ilości ziół i przypraw.

O czym w walce z zakwaszeniem organizmu należy jeszcze pamiętać?

Prawidłowa dieta odkwaszająca, bogata w warzywa, owoce i kasze oraz właściwa suplementacja to najbardziej skuteczne rozwiązanie, aby przywrócić organizmowi właściwą równowagę. Przemawia za nią wiele innych korzyści, takich jak choćby: wysoka zawartość sodu, zwiększenie poziomu magnezu wewnątrzkomórkowego, czy korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

I chociaż dieta odkwaszająca organizm to główna broń w walce z tym uciążliwym stanem, warto również pamiętać o kilku innych aspektach. Aby go skutecznie przezwyciężyć, pomocne okażą się także: rzucenie palenia, prawidłowe wysypianie się i aktywność fizyczna, a także spędzanie czasu na świeżym powietrzu i unikanie stresujących sytuacji.

Dieta odkwaszająca - przepisy

Koktajl warzywno-owocowy

Koktajl warzywno-owocowy
propozycja podania

Koktajle warzywno-owocowe to nie tylko bomba witaminowa, ale także doskonały posiłek alkalizujący organizm. Wystarczy wrzucić do blendera swoje ulubione owoce i warzywa i dodać do nich trochę wody. Koktajle są smaczne i pożywne. Poniżej przykładowy przepis na zielony koktajl:

  • 1 gruszka
  • 1 banan
  • kilka liści świeżego szpinaku
  • odrobina soku z cytryny
  • 150 ml wody

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Na zdrowie!

Kotleciki z kaszy jaglanej

kotleciki z kaszy jaglanej
propozycja podania

Kasza jaglana, to wciąż niedostatecznie doceniana na polskich stołach królowa kasz, która ma silne działanie zasadotwórcze i powinna na stałe zagościć na naszych talerzach. Prezentujemy przepis na kotleciki z kaszy jaglanej, które można podawać w towarzystwie ziemniaków i surówki lub jako burgera w bułce.

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 0,5 szklanki prażonego sezamu
  • 1 czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • około 4 łyżek oleju
  • około 2 cm świeżego imbiru startego na tarce
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz

Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy. Następnie dodajemy wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Lepimy kotleciki i wykładamy je na papierze do pieczenia w piekarniku. Pieczemy przez około 30 minut w 200 stopniach. W połowie czasu obracamy kotlety delikatnie na drugą stronę. Smacznego!

Czytaj również:

KUP JUŻ TERAZ
INNOWACYJNY SUPLEMENT DIETY

ProSlimer

ProSlimer®

Suplement Diety
60 kapsułek

Zobacz już teraz

ProDeacid

ProDeacid®

Suplement Diety
60 kapsułek

Kup już teraz

ProRelaxin

ProRelaxin®

Suplement Diety
60 kapsułek

Zobacz już teraz